У рамках «Європейських студій ANTS» молодь зустрілася з провідними українськими дослідниками стану довкілля та сільського господарства

17 червня відбулася чергова зустріч у рамках Європейських студій «АНТС».  Молодь поспілкувалася з провідними українськими науковцями стану довкілля та сільського господарства, які у своїх дослідженнях користуються супутниковими даними, методами моделювання, засобами штучного інтелекту та машинного навчання.

Наталією Куссуль – професоркою, доктором технічних наук, завідувачкою кафедри математичного моделювання та аналізу даних Науково-навчального інституту НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», експерт OSCE, Світового банку, Об’єднаного дослідницького центре Єврокомісії, науковим керівником проектів програм HORIZON 2020 та HORIZON Europe, представницею України у високорівневій робочій групі EuroGEO.

Андрієм Шелестовим, професором, доктором технічних наук, професором кафедри математичного моделювання та аналізу даних Науково-навчального інституту НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», експертом OSCE, UNDP, Світового банку, Об’єднаного дослідницького центре Єврокомісії, учасником проектів програм HORIZON 2020 та HORIZON Europe.

Ганною Яйлимовою, доктором філософії з прикладної математики, кафедри математичного моделювання та аналізу даних Науково-навчального інституту НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», експертом Світового банку, учасницею проектів програм HORIZON 2020 та HORIZON Europe.

«Чому ця тема важлива в рамках Європейських студій? Тому, що для таких досліджень питання інтеграції в Європу, участь у спільних програмах є надзвичайно важливою, адже це означає доступ до відповідних даних, інформації та технологій. Чи інтегрована Україна у спільні програми з європейськими країнами? Так, Україна бере участь в програмах спостереження за Землею, є пілотні програми. Проте ця участь має однозначно поглиблюватись і бути більш системною. Важливо, щоб усі українські інституції, дотичні до питання доступу до даних супутникового спостереження, добре координувалися між собою, наприклад, науковці, Державна космічна агенція, Міністерство агропромислової політики, Міндовкілля, Держекоінспекція і т.д. Потрібно, аби ці організації мали міцну інституційну пам’ять, щоб не було потреби розповідати заново новим керівникам у чому це полягає і чому це важливо. Також українське законодавство має бути адаптованим до сприйняття даних, здобутих за допомогою новітніх технологічних розробок», – каже координаторка «Європейських студій» Олена Сас. – Зрештою, це відкриває неосяжні можливості, зокрема в частині встановлення причин та наслідків таких катастроф, як підрив Каховської ГЕС, тому, що сучасні супутники дають можливість фіксації та розпізнавання дрібних деталей у часі та просторі».

Так, Наталія Куссуль підтвердила, що це цілком можливо встановити достовірну інформацію щодо причин катастрофи Каховської ГЕС.

За словами дослідників для успішної інтеграції України у світові та європейські програми нам мало лише користуватися європейськими даними, потрібно розробляти описи власних, про довкілля та сільськогосподарські угіддя, оскільки вони відрізняються, мають свою специфіку.

«Інформацією, наданою на зустрічі, зацікавилися представники Офісу Генерального прокурора України, оскільки супутникові дані – достовірне джерело інформації з тих місць, куди важко отримати доступ з метою розслідування злочинів, зокрема, військових злочинів рф», – зазначила Олена Сас.

Захід здійснюється в рамках проєкту Програми «MATRA»/«Ключові засади ефективного шляху України до ЄС: моніторинг, співпраця, освіта».

Додаткова інформація:

Європейські студії АНТС – це унікальний підхід до просвіти перспективної української молоді, занурення слухачів до теорії та практики європейської інтеграції.

Він полягає в поєднанні лекцій провідних європейських та українських експертів, інтелектуалів та практиків, записаних у квартирі Богдана Гаврилишина, з яких формується дистанційний навчальний курс на відкритій освітній платформі, та подальших живих зустрічей найбільш успішних студентів в очному форматі з лекторами. 

Цінність цього поєднання в поглибленому та етапному розумінні слухачами специфіки роботи європейських інституцій, їх  ефективності, їх зв’язків з національними системами управління, бюджетними та фіскальними процедурами ЄС, а також діяльності різних ринків, інноваційних екосистем, останніх розробок у сферах оборони та безпеки тощо.

Важливою складовою навчання є також ознайомчі візити студентів до Європи та стажування, а також можлива подальша робота в українських центральних органах влади, та аналітичних центрах України на виконання нашою країною ефективного євроінтеграційного поступу. 

Європейські студії  є частиною більш масштабного задуму ГО Мережа захисту національних інтересів “АНТС” з формування та плекання нової державницької еліти, мережі фахівців нового покоління, що працюватимуть на благо України, будучи частиною державних та громадянських інституцій.

Поділитись в соцмережах