Від стратегії реагування до чіткого планування: чому рішення Єврокомісії виділити Україні 18 млрд євро – це сигнал перемагати разом?

Європейський парламент підтримав пропозицію Єврокомісії: виділити Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги у 2023 році. Переважна більшість – 507 депутатів – підтримали рішення.  Його ухвала цього – це не просто дуже важливий крок, а і величезний акт солідарності з Україною.

Чому це рішення важливе для України?

Фінансовий аспект: Україна планомірно отримуватиме фінансову підтримку від ЄС, яка буде покривати фактично половину наших щомісячних потреб. Допомога виділятиметься та надходитиме щоквартально. Ці кошти, у першу чергу, будуть спрямовані на функціонування соціальної інфраструктури: забезпечення лікарень, шкіл, ремонт інфраструктурних об’єктів, зокрема, і енергетичних. Одним словом, це сприяння Україні буде задля того, щоб наші люди відчували максимально можливий комфорт у всіх соціальних послугах. Це міцне плече підтримки, щоб ми змогли вистояти у цих варварських атаках, які росія продовжує щодня, руйнуючи інфраструктуру.

Чітке планування: ЄС підходить нарешті до цього питання системно. І це велика перемога, бо раніше ми говорили про окремі пакети допомоги, які включали три-чотири млрд. Зараз же мова йде про повноцінний план, програму. Надзвичайно важливо, що ми матимемо щоквартальне розуміння, які кошти будуть надходити в Україну. Це важливо для обох сторін: з боку Євросоюзу – це можливість чітко планувати. Акумулювати таку суму для ЄС непросто, тому передбачуваність і планування – це дуже хороший сигнал для обох сторін. До того ж для нас – це стратегічний сигнал того, що європейська родина з нами у цій боротьбі до кінця, тобто до нашої перемоги, і навіть надалі в процесі реконструкції і відновлення.

Чітка стратегія «перемагати»:  Рішення про виділення цієї макродопомоги означає чіткий перехід від просто пошуку швидких засобів реагування на ситуацію, як було на початку повномасштабного вторгнення, коли ЄС мав миттєво реагувати на проблеми, шукати рішення, резерви, кошти, до власне стратегії ведення війни і досягнення кінцевої цілі – перемоги. Тобто ми зараз переходимо від стратегії реагування до комплексної стратегії забезпечення перемоги. Тому це важливий потужний сигнал, що Європарламент і Єврокомісія, Євросоюз беруть на себе зобов’язання: бути з нами до перемоги та допомагати на стільки, на скільки це потрібно в ці часи. Важливо також, що ухвалено це рішення в досить важкі для Європи часи, коли росія вдається до війни і на енергетичному фронті, а мешканці європейських міст відчувають суттєве дорожчання комунальних платежів. Це ще один потужний сигнал, що Європа не втомилась і допомагатиме нам попри все.

Допомога = Спільні обов’язки

Важливо розуміти: допомога означає спільні зобов’язання обох сторін. Є цілий ряд прописаних чітких умов, на яких ці кошти надходитимуть Україні.

Мова йде про ключові реформи. Так-так. Попри війну нам потрібно продовжувати свій євроінтеграційний поступ. Тому необхідні реформи, які приведуть до повної інтеграції в ЄС. Перетворення мають відбутися у таких пріоритетних сферах, як антикорупційне законодавство, посилення демократії та спроможності наших інституцій. Список вимог чималий. І ще один момент – перед кожним траншем, що надаватиметься Україні, Європейська комісія бере на себе зобов’язання продивлятися списки реформ та робити оцінку напрацювань України на цьому шляху. Тільки після цього виділяти кошти. Це важливо, бо це стимулюватиме внутрішні процеси. Зараз ми всі воюємо, всі знаходимося в  стані кризового реагування, війни, але тим не менш важливо просуватися на шляху до євроінтеграції, важливо  зберігати функціонуючі інституції, і з кожним днем треба рухатися лише вперед у плані імплементації Євростандартів та європейського законодавства. Тому це додатковий фінансовий стимул з боку комісій та ЄС, щоб ми просувалися на шляху наших реформ. Важливо зауважити ключову річ: це довгострокове планування. Зараз лунають певні меседжі критики, що це кредитні кошти, які треба буде повертати. Але треба розуміти: для нас це можливість вистояти зараз, а також шанс швидше і якісніше провести такі потрібні перетворення на шляху до членства у європейській родині. Повернення цих коштів відбудеться тільки після відбудови і «перезапуску» нашої економіки. Європейський Союз – це також економічний союз, і ми будемо посилено співпрацювати з партнерами щодо побудови взаємовигідних партнерських відносин і впровадження технологічних рішень. Україна майбутнього – це «хаб» технологій, інновацій і надійний партнер для європейського бізнесу.

Крок вперед для європейських інституцій

Швидке прийняття рішення про виділення цієї допомоги для України – це величезний крок уперед з боку інституцій. Чому? Бо ЄС ніколи раніше не мав практики швидкої акумуляції таких великих ресурсів. Зазвичай, це досить бюрократично система і такі домовленості достатньо важкі. У своїй історії, ЄС лише декілька разів мав прецедент, коли пішов на ринок запозичень і акумулював великі кошти. Це було для фонду «Нової генерації ЄС» і пізніше в рамках програми протидії COVID-19. Тому теперішнє рішення – безпрецедентна підтримка. І важливо, що воно прийнято переважною більшістю голосів, таким хорошим консенсусом з боку держав-членів. Це рішення чітко показує, на скільки ЄС згуртований у своїй підтримці України.

І ще один важливий меседж: кошти, які ЄС запозичив на фінансованому ринку для України, гарантуються ним самим. Це значить, що Євросоюз бере на себе зобов’язання, виплатити їх за рахунок власного бюджету, у разі якщо Україна не зможе цього зробити. Це дуже чіткий і впевнений сигнал, який показує, готовність реагувати на наші потреби. Для України це теж велике досягнення, воно свідчить, що ЄС абсолютно вірить в перемогу України. Тобто вже не виникає питання: «Україна переможе чи ні?». Зараз є лише питання як цей процес пришвидшити. Тому завдання зараз для нас – максимально ефективно використовувати кошти, аби не втратити довіру наших партнерів. Умови, які ставлять нам по реформам дійсно мають бути виконані, проте і ми розраховуємо на максимальну підтримку партнерів зараз – зброя, санкції, конфіскація російських активів, трибунал – це все має відбутись якнайшвидше.

Цього тижня ЄС показав не словами, а діями, що проросійські наративи, про втому Європи від війни, про енергетичний шантаж, насправді не працюють. І ми чітко  бачимо це на реальних прикладах, що вкотре підтверджує тезу: працюючи спільно ми переможемо!

                                                                                                  Катерина Мусієнко,  експерт Мережі захисту національних інтересів «АНТС»

Поділитись в соцмережах