28.03.2023

АNTS спільно з платформою Prometheus презентували курс «Оцінка шкоди довкіллю від російської агресії»

Мережа захисту національних інтересів ANTS спільно із партнерами та платформою Prometheus  презентували безкоштовний онлайн-курс «Оцінка шкоди довкіллю від російської агресії».

«Проєкт, який ми сьогодні представляємо, не був би можливий без фінансової підтримки Держдепу США, а саме Бюро з питань демократії, прав людини та праці (DRL). Чому цей курс важливий? Цифри екологічних збитків від збройної агресії рф мають бути підкріплені доказами, щоб були сприйняті суддями в міжнародних судах. Тому потрібно зібрати всі докази правильно, зафіксувати та обрахувати все правильно.

Ми хочемо залучити екологів, журналістів, представників місцевого самоврядування та заповідників та заохотити пройти наш курс, який від сьогоднішнього дня відкритий. Це абсолютно безкоштовно. Можна зайти, зареєструватися і пройти курс. У нас велика країна і від кожного з нас залежить правильна технічна фіксація екологічних злочинів рф», – заявила Олена Сас, координаторка проєкту Разом за екологічну демократію, справедливість і верховенство права в Україні», фінансованого The U.S. State Department, Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (DRL) Мережі «АНТС».

Курс має кілька блоків, серед яких економічна та технічна оцінки, законодавча база та ін.

Оксана Абдулоєва, експертка з оцінки впливу на довкілля, кандидат біологічних наук, членкиня експертної групи з розроблення наукових рекомендацій до фіксації та оцінки шкоди довкіллю від війни при Оперативному штабі Державної екологічної інспекції , наголошує, що у своєму навчальному блоці намагалася відобразити як максимально правильно та коректно зафіксувати шкоду довкіллю та оцінити її.

«Справа в тому, що це не можна робити будь-яким довільним шляхом. Адже потрібно тримати кінцеву ціль у голові – це подати судовий позов на стягнення компенсації збитків і отримати ці компенсації. Вони і стануть основою для відновлення довкілля в майбутньому, а також для відновлення умов для здоров’я і добробуту людей. Тому на сьогодні чи не єдиним правильним у правовому відношенні шляхом є використання тих способів і методів, які є юридично визнаними і ми на це спираємося у нашій частині навчального курсу, присвячені технічній оцінці».

Журналіст, еколог, офіцер ЗСУ у відставці Олег Листопад зазначив, що у свій частину курсу допомагає побачити на яких аспектах фокусувати увагу та які питання правильно задавати чиновникам.

«Чиновники, я переконався, не готові відповідати на деякі запитання, бо в них є відпрацьований алгоритм: збитки складають стільки-то і ще додають кілька слів. А насправді питань значно більше», – каже Олег Листопад.

Експерт переконаний, що цей курс буде цікавий не лише вітчизняним, а й іноземним ЗМІ, адже екологічні наслідки військової агресії росії відчують на собі не лише українці, а на відновлення навколишнього середовища підуть роки.

«Дуже важлива увага закордонної преси. Щоб отримати кошти на відновлення, треба створювати механізми вилучення російських активів, частина з яких і буде направлена на відшкодування екозбитків, – сказав він. – Юристи, у тому числі західних країн, допомагають зараз удосконалити міжнародне законодавство, аналізують які є проблеми, розробляють певні механізми і про них треба обов’язково писати».

Начальник відділу екологічного контролю Управління екологічного контролю та методології Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Ставнійчук, наголосив, що Міністерство юстиції зареєструвало наразі сім методик для підрахунку збитків, завданих російською агресією проти України.

«Зокрема за чотирма напрямками вже підраховуються збитки. Це – земля, ґрунти, атмосферне повітря, водні ресурси. Держекоінспекція працює в цьому напрямку, і вже нараховано майже 2 трильйони гривень збитків. І це тільки початок, бо ще дуже багато роботи. Ще треба підрахувати збитки, що стосуються лісів, природно-заповідного фонду», – заявив він.

При цьому він додав, що попередньо оцінені збитки надрам України через війну в 10 трильйонів гривень.

«Ці кошти дуже великі, і наша основна мета – щоб ці вони були компенсовані. Для цього на рівні держави з міжнародними партнерами працюють вже не один місяць відповідні фахівці, щоб визначити цей шлях», – сказав Ставнійчук.

Марія Ільїна, завідувач відділу екосистемного оцінювання природно-ресурсного потенціалу Інституту економіки  природокористування та сталого розвитку НАН України зазначила, що шкода довкіллю є надзвичайно великою, але реальна цифра збитків може бути набагато більшою.

«Чому? Насамперед, тому що прораховані шкода і збитки не для всіх елементів довкілля, не всі негативні зв’язки і наслідки враховані, і, в першу чергу, це зумовлено браком даних, та тим, що це надзвичайно складна і комплексна робота.  До того ж і громадськість, і органи влади, і фахівці в тій або іншій галузі, не мають доступ до тих територій, які найбільшою мірою на сьогоднішній день вражені воєнними діями.

За її словами, коли території будуть деокуповані буде зрозумілим буде наскільки збитки, завдані війною, є катастрофічними і глобальними.

«Слід сказати, що екологічні наслідки мають доволі акумулятивний ефект, часто непередбачуваний, такий, який може посилюватись з часом», – сказала вона.

Експерти наголошують, що нині вкрай важливо правильно та детально фіксувати завдану шкоду природі, та додають: для цього не обов’язково бути екологом. Долучитися до процесу можуть і пересічні громадяни.

«Хочемо показати для них той шлях, яким вони можуть допомогти зафіксувати цю шкоду довкіллю і в подальшому задокументувати її таким чином, щоб можна було дійсно зібрані докази подати до відповідних судових чи компенсаційних органів для стягнення компенсації за нанесену шкоду», –  каже Оксана Абдулоєва.

Варто зазначити, що з курсу «Оцінка шкоди довкіллю від російської агресії» можна дізнатися:

  • Як здійснюється технічна оцінка шкоди, завданої довкіллю російською збройною агресією
  • як проводиться економічна оцінка збитків, які методики застосовуються та як здійснити обрахунки
  • які закони, постанови та інші нормативні акти допомагають у цій роботі та як ними можна скористатися
  • як правильно говорити, писати, знімати, показувати про наслідки війни росії проти України для довкілля та здоров’я людей.

Найуспішніші слухачі курсу будуть запрошені для участі у літній Екошколі, де матимуть можливість удосконалити свої знання у живому спілкуванні з викладачами курсу.

«Процес відновлення довкілля триватиме десятиліттями. Оцінка шкоди довкіллю також тривалий процес, який триватиме роки за умови, що ми ретельно разом візьмемося за технічну оцінку, економічні обрахунки та правову роботу з міжнародними інституціями правосуддя. Курс – перший ознайомчий крок на цьому шляху», – каже Олена Сас.

Поділитись в соцмережах